При Тато трамваят беше 6 стотинки  

105 години от рождението на Първия

Фото 7 септ. 2016, 13:30
6 коментари
1134 прочитания
По хълмовете на времето неусетно, сякаш не е било, се навъртяха 105 години от рождението на първия партиен и държавен ръководител на НРБ Тодор Живков. Масовата еуфория от свалянето му през ноември 1989 г. вече все повече отстъпва пред носталгичните спомени от времето, когато трамвайният билет беше 6 стотинки, килото цаца - 20, сиренето - 2 лева, а литърът бензин – 40 ст.

Точно преди рождения му ден на 7 септември немалко хора си спомнят, че при Тато се почиваше по две седмици на море за 15 лева, а да ограбят, изнасилят и убият стринка ти за пари, беше абсурд. Затова вицът, че вдъхновени от подписката на 100-те интелектуалци за връщане на Симеон II в политиката, група червени бабички са направили обръщение до Светия синод за връщане на Тодор Живков във властта, май съвсем не е смешен, а звучи по-скоро като невъзможна и тъжна реалност за Човека от народа.
 
 
ДЕЛЕГАЦИИТЕ
Тодор Живков имаше нескрит афинитет към показността. В политическия му арсенал посрещането и разхождането на делегации в лимузини бе хит. Такива бяха срещите му с Леонид Брежнев, Муамар Кадафи, Мохамед Реза Пахлави, Фидел Кастро. Често пролетарската интимност ескалираше до целувки.



 
ВОЙСКАТА
Армията беше една от слабостите на Първия в държавата. Той много се гордееше с успехите ни по ученията на Варшавския договор, както и с участието на войската в Чехия през 1968 г. За министър на отбраната бе назначил личния си приятел от шумата - армейски генерал Добри Джуров.


 
КОСМОС
В ерата на Тодор Живков България изпрати в Космоса Георги Иванов и Александър Александров. Имахме и трети подготвен астронавт, а на трибуната на мавзолея на Георги Димитров с Тато се качваха Юрий Гагарин и Валентина Терешкова.


 
БОДИГАРД
Личен бодигард на Живков беше сегашният министър-председател Бойко Борисов.


 
ЛОВЕЦ
Председателят на Държавния съвет беше страстен ловец. Много по-късно взеха да го копират Местан и Първанов.


 
ВОЖДЪТ
Като всеки авторитарен властелин, Тато обичаше да позира пред обективите с невръстни деца на ръце. Даже реализира епопеята „Знаме на мира“, в която се включиха малчугани от целия прогресивен свят.



 
СТРЯХА
Това е домът в Правец, в който баба Маруца и бай Христо отглеждат малкия Тодор Живков.


 
ЛЮДМИЛА
Щерката Людмила Живкова е прегърнала баща си и майка си.


 
СКРЪБ
Много хора съпроводиха Живков в последния му път с неподправена скръб.


 
ПАМЕТ
Още приживе признателният народ издигна мемориал на Тато в родния му Правец. На града му кръстиха и компютър.


 
ЛЮБИМАТА
Д-р Мара Малеева бе любимата другарка и спътница в живота на Първия.,


 
ТЯ
Тато бе смазан от смъртта на Людмила Живкова. Едва се държеше на крака, докато поднасяше цветя пред скромната могила на дъщеря си.


 
ДЕТРОНИРАНЕТО
Първата страница на официоза „Работническо дело“ след отстраняването на Тато от държавната власт.


 
ХОРАТА
Много от българите се радваха на незлобливия примитив от низините, а той не пропускаше да пита: „Народът, народът как е?“. И градеше социализЪмът.


 
СЪДЪТ
След като беше свален от власт, в духа на Горбачовата перестройка Живков бе обвинен в безстопанственост и престъпления и съден под конвоя на милиционери.


 
СЕМЕЙСТВОТО
Тодор Живков, съпругата му Мара Малеева и майка му Маруца, която е гушнала на коленете си невръстната Людмила.


 
6 коментари
Hoho 2016-09-07 09:06:15
Трамвайният билит 6 стотинки, но виц срещу държавата 15 години минимум.
Alex 2016-09-07 09:52:30
Е,така е,билетчето беше 6/шест/стотинки,тока струваше 2/две/,но пък заплатите на народа,подчертавам народа,бяха от 55 до 75 лева.Вярно е също,че и простолюдието можеше да ходи на море с най-много 100-150лв.,но пък от друга страна в заведенията на морето що като чуеха българска реч,сервитьорите се правеха,че гледат през витрина.Има прилика със сегашното-можеш да почиваш на море не с пари,а с много пари и ще бъдеш одран яко от хищниците ресторантьори,които все пак ще те обслужат с вчерашна храна и вкисната бира,а ако вземеш да мрънкаш,ще те поотупат и...може и да си идеш по живо,по здраво в къщи.
от простолюдието 2016-09-07 17:37:13
ами 1970 г бях началник смяна с 165 лв и премии на всеки 3 месеца, а работниците с високи разряди бяха със заплати между 350 и 500 лв. Аз като инженер през 1986 г в инжинерингова организация бях с основна заплата 330 лв. Баща ми имаше пенсия 165 лв при онези цени Не съм бил партиец. Кой не скача е червен, кой не скача е червен ......
Azz 2016-09-07 20:31:54
Едно от най-важните неща тогава бе ,че всичките хранителни продукти които се продават бяха БИО по сегашному !! Сегашните хран.продукти са пълни с отрови ,водата също!!
!!!!! 2016-09-08 23:05:53
Алекс, мизернико, какво си спомняш от онези години? Заплатите бяха около 80 лева, но през 60-те. Вицове си разказвахме, каквито си поискаме-справка Шкумбата, много от тях са негови, разпространяваха се и чрез касетки. Почиваше се и на море, и на планина. Сигурност навсякъде и във всичко. Престъпност , повечето на битово ниво, можеш да почакаш някоя година за кола, но ти и сваляш найлоните от седалките и пръв пръдваш в тях. Училището -училище, работата-работа, здравеопазването-здравеопазване и т.н., но най-важното беше,че имаше настроение/живец бе Алекс/ и можеше да планираш живота си, и още, държавата не позволяваше да ни тровят с храни, лекарства и алкохол. Ти момче, не си живял по онова време, ти си един най-обикновен манипулатор, но когато фактите говорят и боговете мълчат. Никой и нищо не може да ни открадне спомените от едно изпълнено с достойнство и възхищение време!
scorpion1961 2016-09-09 08:16:51
и откъде мислите се е натрупал дълг 13млрд долара бе другари?50 стругари работехме за заплатите на 200 счетоводители...инженери де си клатеха краката.
avatar