Легенда

Григор Вачков загубил дете  

След трагедията актьорът бил съсипан

Фото 4 апр. 2017, 14:30
0 коментари
1818 прочитания
Фотоизложба под наслов „Аз искам да играя нечовешки роли“, посветена на Григор Вачков, е наредена в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ в София. Експозицията с уникални кадри е посветена на 85-годишнината от рождението на прочутия актьор. Мотото е фраза, споделена навремето от Вачков пред колежката му Татяна Лолова. Творческата биография на един от любимците на публиката е проследена в хронологичен ред с 32 пана със снимки, представящи негови емблематични превъплъщения – и комедийни, и драматични. Избрани са над 20 от сцената и толкова от киното и тв екрана - от основаването на Сатиричния театър през сезон 1956/57 до последното му недовършено филмово участие през 1981 г. като Постол войвода в „Мера според мера“ на Георги Дюлгеров. Сред акцентите в експозицията са култовите му образи като Митко Бомбата от „На всеки километър“, Банко от филма „Мъжки времена“ по Хайтов, както и Лазар от „Лазарица“, написан от Йордан Радичков специално за Вачков, който си отиде от този свят само на 47 години. Почитателите на Митко Бомбата ще го видят и като ученик, като млад актьор във Врачанския театър, в лични моменти от сватбата му със Силвия, с която живеят в любов и хармония 20 години, както и с любимата му дъщеря Мартина. Актьорът силно мечтаел да има и син и когато жена му забременяла втори път, бил сигурен, че ще е момче. Но съдбата била жестока и Силвия родила мъртво бебе. Това съсипало Гришата.

Министър на спокойствието
Като министъра на спокойствието в „Кралят отива на война” от Борис Априлов и Венцеслав Георгиев (по приказката на Андерсен „Новите дрехи на царя”). Постановка - Стефан Сърчаджиев и Рангел Вълчанов, Сатиричен театър 1957/1958 г.



Сестрите
Григор Вачков със сестрите си Райна и Люба.



Иван Селямсъза
В ролята на Иван Селямсъза в „Чичовци” на Иван Вазов, постановка - Методи Андонов.



Ученик
Като ученик в плевенското винарско училище.



Любимите жени
Със съпругата Силвия и дъщеря си Мартина.



Джери
Джери във „Фунт-Стерлинг”, постановка - Методи Андонов.

 

Коканова
С Невена Коканова в пиесата на Иван Радоев „Ромео, Жулиета и петрол”, постановка - Асен Шопов.


 
Лолова
С Татяна Лолова в „Силвестър” в Сатиричния театър, 1976/1977, постановка - Николай Поляков.


 
Митко Бомбата
Вачков стана всенароден любимец с ролята на Митко Бомбата в „На всеки километър”.
 

 
„Мера според мера“
Като Постол войвода с дъщеря си Марта Вачкова в ролята на Лимбийката в „Мера според мера” на Георги Дюлгеров.


 
„Невероятна история“
Във филма „Невероятна история” на режисьора Владимир Янчев.
 

„Мъжки времена“
С Марияна Димитрова в „Мъжки времена” на Едуард Захариев.
 


По маяковски
Вачков е продавач на кукли и продавач в зоологическата градина в „Дървеница” от Владимир Маяковски, постановка - Боян Дановски, 1959/1960.





 
0 коментари

Все още няма коментари

avatar