МЪГЛА И ПУШЕЦИ

Айде на кебапчетата по 2 лв. на Бузлуджа

Червени бабички се срещат с партийни велможи от "Позитано" 20

Фото 30 юли 2016, 08:00
0 коментари
865 прочитания
„Както всяка година, по същото време…“ Не, циркът не идва в нашия град. 50 хиляди социалисти се срещат на 2 август за Димитър Благоев и се стоварват от поне 1000 предварително платени автобуса на балканския връх Бузлуджа. Тук всеки от тях по своему си спомня за основаната от Дядото Българска работническа социалдемократическа партия.

След пламенните речи на лидерите, без значение как се казват в момента, идва ред на всенародното веселие. Под заплашително рухващата като монумент летяща чиния се пеят песни, играят се хора, веят се знамена и плакати с носталгични искания за връщане на социализма. Някои се женят на фона на грандомански пана, за които от Холивуд претендират да станат декор на поредния им екшън.

В крайна сметка мъглата и пушекът от скарата се сливат в идеологическо примирение. Така и за гладните червени бабички, докарани на поляните, където за свободата се е сражавала четата на Хаджи Димитър, и за оядените велможи от „Позитано“ 20, навлекли червени тениски с рози, кебапчетата са по 2 лева парчето. Е, за по-нашите хора, разбира се, софрата, както винаги, е кьорсофра.
 
 
ЧИНИЯТА
Някога монументалният комплекс, добил популярното название „Чинията“, бе граден от Строителни войски с пари на убедените в светлото бъдеще и комунизма редови членове и симпатизанти на столетницата. Звездата на върха трябваше да грее вечно и да се вижда както от Дунав, така и от Бяло море.


 
ФЕНОВЕТЕ
Членската маса не пропуска възможността да се възкачи безплатно на Бузлуджа и да празнува почерпена или вдъхновена, защото за повечето това е единствената възможност в годината да напусне дивото и затънтено място, откъдето са я извели.


 
РАЗРУХА
Диви коне тарпани са вече типичните обитатели в голямата конгресна зала, където от паната гледаха ликовете на вождовете. Сега пари за реставрация нямат нито на „Позитано“ 20, нито на „Дондуков“ 1. Американската филмова индустрия обаче е готова да снима филми за извънземни и техния учител Йода тук.


 
ИНТЕРНАЦИОНАЛЪТ
Пред позивите на стомаха падат всички расови, верски и идеологически предразсъдъци. А кебапчетата на негъра със скарата са традиционно по 2 лева.



ОЗАРЕНИЕ
Освен озарени от вярата в социалната идея и светлото бъдеще, на върха в другарските погледи се чете и любов. Мая Манолова и Ангел Найденов даже обещават пред другарите си, че ще вдигнат сватба.



СВАТБАТА
И докато лидерите само обещават, даже и сватба, редовите членове на БСП се женят не на шега.



ГОЛА ВОДА
Въпреки че апаратът е свикнал да вижда доскорошния си лидер Михаил Миков да надига бутилка „Социалистическо светло пиво“, съществуват свидетелства, че той може да пие и една студена вода.



ПАРОЛА
Прегърната от другари, новата партийна шефка Корнелия Нинова се зарича да каже името на кандидата за президент на левицата именно от поляната под Бузлуджа.



ПАРК
Автомобилният парк е впечатляващ. Босовете слизат от джиповете, а бабите - от 1000-та автобуса, които задръстват тесните подстъпи към монумента.



СОЦИАЛИЗЪМ
Партийните членове искат този или онзи за президент, но преди всичко си искат социализма от времето на Тато.



ТАТО
На поляните се появяват некролози за годишнина от кончината на първия партиен и държавен ръководител при социализма – другаря Тодор Живков.



 
0 коментари

Все още няма коментари

avatar