Близо 350 хиляди българи се очаква да поемат на път за предстоящите великденски празници. 280 хил. от тях ще пътуват из страната, а останалите ще прекарат ваканцията в чужбина. Общата сума, която ще похарчим за Великден, възлиза на около 107 милиона лева.
Почти 300 лв. на човек ще са ни нужни, за да празнуваме в България, а 485 лв., ако сме решили да излезем извън граница. Предпочитаните дестинации в чужбина са Гърция, Турция и Италия. Посрещането на светлия празник у нас няма да ни излезе евтино, предвид повишението на хранителните продукти непосредствено преди Великден. Яйцата ще скочат от 5 до 10 стотинки, а агнешкото - с лев, прогнозират от бранша. След рекордните цени от 50 стотинки за яйце през ноември 2017 г., предизвикани от истерията с фипронила, пазарът се е успокоил. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища в момента едровата цена на яйцата е между 25 и 30 стотинки за брой с размер L, а надценката в търговските вериги е различна. Очакванията са нивата на цената на агнешкото също да бъдат нагоре с лев в сравнение с миналата година. Една от причините е, че родните производители с право искат да се равняват с европейските си колеги, а другата е, че броят на овцете в страната се свива от година на година. Миналата година агнешкото се предлагаше между пет и шест лева за кг на място от фермата, а в магазините - между 12 и 16 лева според това дали е бут, плешка или ребра.
У нас цените на едро на цяло агне продължават да варират от 11,99 лв./кг кланично тегло до 14,85 лв./кг. В месарниците цените на дребно на цяло агне се задържат в интервала от 11,40 лв./кг до 15,50 лв./кг, а с празничните надценки ще стигнат 17 лева за кило.