С настъпването на летния сезон все повече се търси и консумира айрянът – напитка, позната по нашите земи от столетия. Но този млечен продукт, който се продава в цялата страна и консумацията му е голяма, се превърна в истинска златна мина за стотици мошеници.
Те трупат луди пари за сметка на милионите купувачи. Защото в Европейската общност само България произвежда айрян и по тази причина няма европейски изисквания как и от какво да се прави той. Нормално е хората под айрян да разбират кисело мляко, разредено с вода и сол. За съжаление, почти всички производители го правят по друг начин. Те вземат суха смес – в нея понякога има малко сухо мляко, но понякога – не. За кисело и дума не става. Добавят чешмяна вода, разбъркват добре, бутилират и хайде на пазара. Хем евтино, хем не се разваля бързо. За да получи менте айрянът плътна бяла консистенция, подобна на млякото, в сместа щедро се слагат и модифицирани нишестета.
Обърнете внимание на бутилирания айрян от магазините – винаги има неапетитна утайка на дъното на пластмасовото шише. За да не бие на очи тази утайка, никога продуктът не се продава в прозрачни бутилки, а в шишета с плътен, млечно бял цвят. Бедата обаче е, на първо място, че ни лъжат за млякото в айряна. Напълно изключено е той да е приготвен по класическата стандартна рецепта – 1 литър айрян да се прави от 300 мл мляко, 700 мл вода и сол. Второ: има много деца и възрастни с непоносимост към нишестето и наскоро 5-годишно момиченце от Карнобат беше прието по спешност в болница с тежка алергична реакция от айрян.
През последните няколко години потребителското търсене на напитката скочи почти двойно, само за 2015 г. имаме нарастване с 40% на консумацията на айряна, в сравнение с година преди това. Факт е, че в големите градове търсенето на напитката нараства много по-бързо. Допреди 4-5 години на пазара имаше пет марки айрян. В момента почти не съществува преработвател на мляко, който да не произвежда и айрян и който да не трупа яка печалба с малко усилия и евтини заместители.
на млякото. Причината е ясна - лесни пари от нищо. Миналата година инспектори от Агенцията по безопасност на храните направиха 7 проверки на качеството на айряна в различни фирми. Собствениците им се кълняха, че не работят със заместители и техните продукти са натурални, но това се оказа пълна заблуда. Бяха съставени куп протоколи за неспазване на стандарта за производството му. И толкова.
В интерес на истината, при млякото, чисто технологично, стандартът е много хубав. Има обаче едно голямо "но" по отношение на контрола върху неговото приложение. Не може един стандарт за качество да бъде одитиран от органа, който го е издал. Това е парадокс, защото се създават условия за конфликт на интереси.
От неправителствени организации, които защищават интересите на хората, напомнят, че дори нашите лаборатории не могат ефективно да контролират киселото мляко и съставките на айряна, които стандартът изисква. Никой например не може да хване производител, който реши да вложи 80% млечен протеин в млякото, за да му повиши търговските параметри. Защото в страната няма такъв уред. Ето възможност за
реализация само на една от лъжите.
Има и друго – някои производители дъмпингово свалят цените примерно на киселото мляко. Не е тайна, че понякога то се рекламира и продава по 39 ст. за кофичка. Другите млека обаче са с пъти по-високи цени. Ако споменатата разлика е реална, представете си тогава какво съдържат млеката, които не са по стандарта. Липсва икономическа логика и в цена от 39 ст. за кофичка кисело мляко. Защото би трябвало всички те да се правят от сурово мляко, което се предлага горе-долу по едни и същи цени.
Следователно на пазара се предлагат ментета.
Все още няма коментари