Българи гъзари шмъркат като луди алкохол на прах в най-култовите заведения у нас, разбра репортер на „Час пик”. Уиски в жълти пакетчета, ром в сини, бакарди в зелени… Цената им върви между 50 и 500 лева и се продава на черно, защото все още не са одобрени от здравните власти.
Напоследък за новите технологии и тяхното приложение в хранителната индустрия се говори много. Според мнозина навлизането на различни модерни методи при производството на храни и напитки със сигурност влошава тяхното качество и ги прави изкуствени. Без съмнение обаче някои от тях са много атрактивни – като пържола на топче или алкохол на прах…
Край на коктейлите
Алкохолът на прах е изобретен от екип американски учени и първо се появява в Аризона (САЩ). Т.нар. прахол (алкохол на прах) се предлага в пакетчета подобно на разтворими сокчета, които се слагат в чаша със студена вода. Обикновено сухият алкохол се изсипва в 15 мл.л. течност, за да се получи желаната напитка и се разбива добре. Вкусът му не се различава по нищо от обикновените напитки. Дори може да сложите лед или да го разредите със сода.
Първоначално учените пуснали на пазара само 5 вида алкохол на прах и хората буквално луднали по него. „Като наркотик е, пиеш, но не се напиваш. Няма значение, че няма коктейли. Алкохолът на прах е по-силен, вкусът му е много по-наситен. Обръщаш чаша след чаша. Купонът е на макс”, разказва пред „Час пик” Ивелин Ненчев, студен по икономика, който признава, че истински пристрастен към новата мания и всяка вечер търси от шарените прахчета. Те обаче се продават само под масата в елитните столични клубове и то на отбрана клиентела с пари.
Опасностите
Няколко месеци след като алкохолът на прах завладява американския пазар той се разпространява и в Европа. Здравните власти обаче започват проверки и установяват, че той може сериозно да навреди на човешкия организъм. В някои щати прахолът е забранен, тъй като специалистите са преценили, че продуктът предизвиква незабавно опиянение при човек. Другото притеснение е, че млади хора могат да злоупотребяват с него като го използват като наркотик и да го смъркат подобно на кокаина. Именно това обаче се случва в България. „Виждал съм много приятели, които не разтварят пакетчетата, а направо ги шмъркат. Така действието им е много по-силно. Удря те директно в главата. Няма нужда да пушиш допълнително крек или ганджа. Две-три прахчета и си готов”, споделя 19-годишната Анелия Пеева. Лекарите у нас обаче предупреждават, че новата мания е изключително опасна и съвсем скоро спешните отделения ще се напълнят с „препили” купонджии.
Народът шмърка като луд алкохол на прах
Уискито се продава в жълти пакетчета, ромът - в сини, цената стига 500 лв.
0 коментара
Все още няма коментари