Не е ясно откъде е тръгнало, но масовата представа е, че бананите растат на палмови дървета.
Всъщност бананите се отглеждат като храсти в плантации. Истинският рай за тези плодове е Коста Рика, уникална страна с потресаващи климатични условия. Бананите са основният износ на Коста Рика. Отнема 12-13 седмици, за да придобият форма и да узреят.
През това време бананите се измерват и се проверява тяхното състояние и степен на зрелост. Трябва да се отбележи, че плодовете не се берат съвсем узрели, за да не се развалят при транспортирането им в далечни страни.
Още една особеност: между храстите на бананите се поставят специални дъски с мека повърхност. Така храстите попадат във фабриката, където дъските се махат, а на самите плодове, ако те отговарят на всички стандарти, се слагат стикери.
После бананите попадат в ръцете на работници, които ги разрязват на клонки с по 5–7 плода. Работниците в такива производства се трудят по 10–12 часа ежедневно.
След това бананите се претеглят и третират със специално вещество (вероятно сте виждали бели петна върху жълтите плодове) и се поставят в картонени кутии с дупки, проектирани в съответствие с международните стандарти. Ако са правилно опаковани, във всяка кутия има по около 40 клонки с по 5-7 плода.
Всъщност бананите се отглеждат като храсти в плантации. Истинският рай за тези плодове е Коста Рика, уникална страна с потресаващи климатични условия. Бананите са основният износ на Коста Рика. Отнема 12-13 седмици, за да придобият форма и да узреят.
През това време бананите се измерват и се проверява тяхното състояние и степен на зрелост. Трябва да се отбележи, че плодовете не се берат съвсем узрели, за да не се развалят при транспортирането им в далечни страни.
Още една особеност: между храстите на бананите се поставят специални дъски с мека повърхност. Така храстите попадат във фабриката, където дъските се махат, а на самите плодове, ако те отговарят на всички стандарти, се слагат стикери.
После бананите попадат в ръцете на работници, които ги разрязват на клонки с по 5–7 плода. Работниците в такива производства се трудят по 10–12 часа ежедневно.
След това бананите се претеглят и третират със специално вещество (вероятно сте виждали бели петна върху жълтите плодове) и се поставят в картонени кутии с дупки, проектирани в съответствие с международните стандарти. Ако са правилно опаковани, във всяка кутия има по около 40 клонки с по 5-7 плода.
Все още няма коментари